Војни камп у близини дворца је једино место које могу да назовем домом, а војска једина породица за коју знам.
Кроз огањ смо се калили и од обичних помоћника постали ратници неустрашиви , од којих је дрхтала земља цела.
Где год је требало ишао сам без питања, извршавао сва наређена без поговора - стигла је награда, постао сам шампион мог кампа.
Ускоро су почела шапутања о војном походу на суседно царство. Дошао је и тај дан да коначно наплатимо сва разарања,
која смо од њих претрпели, да измиримо рачуне са силником који годинама уништава наше мало царство.
Бојне трубе су се огласиле и кренуо сам са витезовима, ветеранима многих битака, за нама је кренула и остала војска
жељна освете и намирења дугова.
Почела је опсада , тај мучни посао. Опсадне машине, стрелци, мачеваоци раде мукотрпан посао, рушења зида који једини стоји
имеђу нас и непријатеља. Још који тренутак и зидине ће пасти, пролази ме језа, као и сваки пут пут кад улазим у бој.
Колико још, минут или два и сва наша сила ће кренути на душмане.
Видим пар пукотина и одлучујем да кренем да поведем напад, који ће можда донети дугорочни мир нашем владару, нашем народу.
Све се одвија као у сну, као да лебдим, не осећам тежину оклопа, тежину мача и штита. Као да је прошло пар тренутака а битка је готова. Питам старог ветерана: Јел готово. Није ми одговорио, само ме потапшао по рамену. Док се скупљао ратни плен, стигао је гласник и пренео ми поруку да се хитно јавим у главни штаб. Кроз главу ми пролази да су откривене нове непријатељске трупе, да ова битка још није готова. Задихан улазим у шатор, сви присутни се окренуше и поздравише ме узвикујући моје име, стојећи као укопан ништа ми не би јасно. Одједном се гужва расчистила и утихла је граја, Подигох главу и згледах нашег владара. Показао ми је руком да клакнем, послушао сам без поговора. Спустио сам се на колена и угледао мач над главом, владар је нешто говорио и полако спустио мач на моје раме.
Од тог додира све у мени је узаврело, сваки мишић ми је задрхтао јер тај додир је значио највећу награду за једног ратника -
постао је витез, постао је племић, стекао је звање које ће наслеђивати његова деца, унуци...