ИО II: Доба Освајања > Стратегије

Imperijanske jedinice

<< < (3/3)

Ivan-dark:

--- Цитат: AleksandarJeremic  јануар 27, 2014, 20:26:13 поподне ---Postoji taktika da zanemariš svoju proizvodnju i sva ekonomska istraživanja, da pljačaš i štancuješ vojsku i da izađeš iz dometa svim jačim igračima, a da imaš vojsku jaču nego oni. Ta taktika zahteva 20 sati dnevno igre, što većina igrača sebi ne može da priušti. Ja govorim o allround igračima i njihovom razmišljanju o strategiji. Pri tom moram da pomenem da strategija i taktika nisu isto. :D Taktika je praktična primena strategije. :)

--- Крај цитата ---
Војна тактика и састав војске је најважнији за битке.Има велики број активних играча који живе од ратова и ресурса слабије активних играча. ;)

AleksandarJeremic:
Kada kažemo "taktika" mislimo na postojanje nekog plana koji sistematično sprovodimo u određenom vremenskom periodu radi postizanja nekog cilja. Kada dođe do napada, tj. kad vojska već krene u napad, mehanizam igre IO ostavlja toliko uzan manevarski prostor da ni o kakvoj taktici ne možemo govoriti. Svaki iole iskusan isgrač neće napasti ako nije siguran da će pobediti i jedino što mi možemo je da sklonimo vojsku. To nije taktika.
O planiranju razvoja na duži rok možemo govoriti samo u kontekstu perioda pred bitku, tj. o planiranju preventivnih aktivnosti koje bi sprečile jače da napadaju, ili pripremanju vojske za napad na osnovu špijunskih izveštaja o protivniku. Tu se vraćam na prethodnu poruku; po meni ne postoji sastav vojske koji je podjednako dobar za svaku situaciju. Ne možemo računati da će nas jedan isti sastav vojske uspešno braniti od skoro duplo jačeg igrača, obarati tvrđave goldera, pljačkati stanovništvo protivnika i sl.
Da bi se opredelili za sastav vojske koju ćemo napraviti potrebno je da se prethodno opredelimo za neku strategiju. Ili ćemo biti farmeri sa mnogo mačeva i opsadnih sprava sposobni da srušimo tvrđavu svakom, ili ćemo biti napadači sa mnogo konjice, ili ćemo se braniti sa dosta kopljanika. To ne zavisi samo od nas, već i od toga na kakve saveznike možemo da računamo, koliko su nam jaki protivnici. To je već strategija, jer uzima u obzir faktore na koje ne možemo uvek da utičemo :)

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију