sve to stoji, ali pogledaj jednu po meni bitnu stvar... nomadi imaju jednu jedinicu za napad na utvrdu, a to je teski macevaoc koji ima napad 15 i zivotnih 150... njegov parnjak s druge strane ima 30 napad i 300 zivotnih sto je duplo vise, a cuvar, kojeg nomadi nemaju ima cak napad 60 i zivotnih 600 sto je 4x vise od nomada... istina je da se duze treniraju, i vise kosta uzdrzavanje(ali ne 4x duze i vise koliko su jaci), pogledaj nomadske i imperijanske najjace jedinice, paladine: nomadski ima napad 135 a zivotnih 900 dok imperijanski ima 180 1200.... znam da je porob gadna stvar ali to je jedino sto nomadi mogu protiv imperijana, jer kad bi limitirao porobe tako da ih broj padne za 50% onda nema nikakve sanse da se imperijan stigne... znam da su kuce skupe(i sam ih gradim) ali jednom izgradjene + farme(koje btw i nomadi moraju raditi samo sto su imperijanske 38% efikasnije od Nomadskih, a imaju vecu pocetnu bazu).... uostalom postoji savez, nije ovo igra u kojem si ti sam protiv svih, usamljeni zastitnik slabijih i sl da se boris protiv svih nomada... onoliko seljaka koliko ti izgubis moze izgubit i napadac od strane tvog nomadskog saveznika... a sad malo matematike, imas recimo 200k ljudi kao i nomad u provinciji. jednim porobom ti izgubis 60k ljudi, sa svetistem na max izgubis dakle 50k ljudi... izgubio si na emigraciji, ali proporcionalan je gubitak po provi pa izgubis jos 2k ljudi... dakle imas manjka 52k ljudi... u normalno doba, sa rastom populacije 300/h(toliko imam ja kao imperijan sa jedva 80k bodova) si nakon tj dana na 0 sa gubitkom populacije... a buduci da su vam istrazivanja cak 25% brza od nomada ti si mozes razvit arhitekturom sveuciliste da ti cijena medicine bude grooo niza od nomadske i dizat populaciju vecom brzinom nego sto ju gubis.
vec sam spomenuo frenda imperijana, ima rast u sporednoj nekoj tamo lijevoj provi 558/h sto je skoro 100k na t

nomad ga moze samo gledat i plakat za to vrijeme kad mu nista znacajno ne moze napraviti....
sve je to super sto ti pricas ali zaboravljas jednu jako jako bitnu stvar ta razina na kojoj se ti nalazis nebi ni bila jer u startu odmah dobivas porobljavanja i dok bi ti skupio tih 80k sto imas sad nomad bi preko tebe i jos kojeg imperijana bio vec na 160k i imao vojske bezobzira sto je slabija dovoljno da mu ti nista nemozes dapace jos bi te i napadao na utvrdu pa uz to sto ti unistava ekonomiju porobljavanjem sad ti jos i uzima i tih malo resursa sto prizvodis......